Rusya vizesi alırken dikkat!

  • 27/12/2018 06:38

Yavuz Selimhan KILINÇ

Eskiden Rusya’ya vizesiz gitmek mümkündü. Sonrasında Rusya Türklere vize uygulamaya başladı. Rusya vizesi nasıl alınır? Hangi belgeler isteniyor? Pasaportunuz için ne önemli? İşte detaylar…

Rusya Federasyonu, ülkemizin ticari, kültürel faaliyetlerinin yoğun olduğu bir ülke. Bu yüzden Rus vizesi Türkiye’de en sık başvurulan vizeler arasında. Her sene pek çok T.C. Vatandaşı Rusya’yı ziyaret etmekte. İki ülke arasında artan ticari ve kültürel etkileşimler bu sayının daha da artacağının gösteriyor.

Fakat Rusya vizesi almak genelde insanların gözünü korkutuyor. İnternette bulunan kaynaklar birbirleriyle çelişiyor. Bu yüzden Rus vizesini almak için detaylı bir ön hazırlık yapmakta fayda var.  Aşağıda yazılan noktalara dikkat ederseniz Rusya vizenizi çabuk ve sıkıntı yaşamadan alabilirsiniz.

Acente aracılığıyla başvuru?

Vizeye başvururken en çok korkulan eksik veya yanlış belge sunmak oluyor. Bu sebebten pek çok kişi vizeye acenteler aracılığıyla başvuruyor.  Bu acenteler sizin bütün işlemlerinizle bizzat ilgilenip sizin adınıza başvuru yapmakta. Sizin yapmanız gereken tek şey gerekli belgeleri acentelere sunmak.

Acente hizmetleri belli bir ücret karşılığında oluyor ve vize başvurusu için olmazsa olmaz değil. Başvurunuzu kendiniz de yapabilirsiniz. Fakat ben detaylar arasında kaybolurum diyorsanız acente aracılığıyla başvurmak size zaman kazandırır.

Öncelikle hangi tipte vizeye ihtiyacınız olduğunu belirlemekte yarar var. Genelde başvurular daha çok turistik ve ticari vizeler için olmakta.

İkisi için gereken farklı belgeler olsa da, gereken dökümanların çoğu aynı.

Pasaport

Öncelikle her yurtdışı seyahatinin olmazsa olmazı pasaport. Rusya, diğer he ülke gibi sizden çipli bir pasaport istiyor. Pasaportunuzun seyahat tarihinizden itibaren 6 ay geçerliliği olması gerekmekte. Ayrıca vize ve damgalar içinde en az iki adet boş sayfanız olmalı.

Fotoğraf

Vize için iki adet biyometrik fotoğraf gerekiyor. Genelde vizeler için beyaz fonda çekilmiş fotoğraflar zorunlu. Rus vizesi için de beyaz fonda çekilmiş, yüzü saç gizgisinden çene kısmına kadar açıkça gösteren bir fotoğraf. Fotoğrafın ebatları 35mmx45mm olmalı.

İstenilen fotoğrafın bu kadar detaylı olması sizi korkutmasın.  Fotoğrafçıların hepsi Rus vizesi için gereken fotoğraf formatına hakim. Rus vizesi için fotoğraf çektirmek istediğinizi söylemeniz yeterli olacaktır.

Resmi Ziyaretçi davetiye belgesi

Başvuru yapmadan önce otel ve uçak bileti rezervasyonu yapmak zorunlu. Çünkü bu bilgilerin başvuru formuna girilmesi gerekiyor. Ayrıca rezervasyon yaptığınız otel veya pansiyon sizin için voucher denen bir belge hazırlıyor. Bu belgenin üzerinde resmi bir kayıt numarası ve onay kodu bulunuyor.

Rusça olan bu belge bizzat konsolosluk için yazılıyor. Bu da diğer vize başvuruları için gereken rezervasyon bilgilerinden farklı olmakta. Bu belge sizin Rusya’da bir konaklama tesisi ile anlaştığımızın resmi kanıtı oluyor. Bu belgede kişisel bilgileriniz ve hangi tarihte nerede olacağınızı belirtiyor. Bu servis genelde ücretsiz olmakla birlikte, zaman zaman ekstra ücrete tabi olabiliyor. Bazen de konaklayacağınız yer böyle bir hizmette bulunmayabiliyor. Bu bildiler otellerin sitelerinde detaylıca belirtilmekte.

Eğer kaldığınız yer böyle bir hizmet vermiyorsa, bu belgeleri hazırlayan sitelere başvurabilirsiniz. Rusya’da pek çok firma bu tür davetiyeleri belli bir ücret karşılığı veya ücretsiz hazırlıyor. Bu siteler belli bir ücret karşılığı size bu davetiyeyi hazrılıyor.

Başvuru Formu

Vize için ilgili formu, HTTPS://visa.kdmid.ru/PetitionChoice.aspx Sitesinden doldurabilirsiniz. İşlemi tamamladıktan sonra formun çıktısını almakta yarar var. Zira Rus diplomatik makamları formun basılı olmasını istiyor. Bu formu doldurarak randevu tarihinizi de belirlemiş oluyorsunuz.

Sağlık Belgesi

Rusya Federasyonu, vizeye başvuranlardan İnsan Bağışıklığı Yetersizliği Virüsü (AİDS) Testi de isteyebilmekte.

Seyahat sigortası

Seyahat sigortaları vize başvurularında talep edilebilmekte. Bu seyahat sigortalarını banka ve sigorta şirketlerinden belli bir-cüret karşılığında yaptırabilirsiniz.

Ticari Vize için başvuranlar:

Rusya Federasyonu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ticari ziyaretleri için vize almasını zorunlu kılıyor. Üç farklı çeşit ticari vize var: 3 aylık tek girişli, 3 aylık iki girişli ve 1 yıllık çok girişli vize.

Önemli bi noktaya dikkat etmek gerek: Rusya Federasyonu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Rusya’da 180 gün içinde 90 günden fazla kalmasına izin vermiyor. Yani ticari vizelerle her 180 gün içinde en fazla 90 gün kalma izni verilmekte.

Turist vizeleri için gereken temel belgelerin yanında resmi davetiye de gerekli.

Rusya Federasyonu Göçmen Bürosuna verilmiş Davetiye mektubu. Bu mektup bizzat davet eden şirket tarafından sizin adınıza Rusya Federasyonu Federal Göç Şubesi (FMS Rossii) ve Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı (MID Rossii) nezdinde çıkarılır. Davetiyelerin çıkış süreleri 15-25 gün arasında davetiyenin süresine bağlı olarak değişmektedir. Bu davetiye belgesi sizin için başvuracağınız diplomatik kuruma hitaben yazılır. Bu sizin iş için Rusya’yı seyahatinizin resmi olarak tanınması anlamına gelir. Ayrıca Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı başvuran kişinin vize alabilir olduğunu da onaylamış olur. Fakat vizenizin çıkması için tüm tam ve eksiksiz teslim etmeniz gerekir. Herhangi bir belgede oluşan  eksiklik sizin vize almanıza engel olabilir.

Aile Vizesi:

Artık Türkiye’den Rusya’ya çalışmaya giden çok fazla insan var. Bu insanların Türkiye’de kalan aileleri onları ziyaret etmek istediğinde ayrı bir vize almaları gerekiyor.

Bu vizeyi almak için de bir davetiye almak gerekiyor. Bunun için Rusya Göç Şubesi ya da Rusya Dışişleri Bakanlığı’na başvuru yapmak gerekiyor. Bunu sizin için Rusya’da ikamet eden yakınınız yapması gerekiyor.

Bazen Rus Konsolosluklarının yetki verdiği acenteler de bu başvuruyu yapabiliyor. Ama bunun için öncesinden araştırma yapmakta fayda var.

Davetiyenin çıkış süresi 45 günü bulabilmekte.  Aile vizesi başvurusu için gerekenler davetiye haricinde aynı. Yalnız turist davetiyesine ihtiyaç duyulmuyor. Bir de uçak bileti rezervasyonunu teslim etmek de gerekli olabiliyor. Bu rezervasyonun gidiş dönüş olması da ayrıca önemli.

Öğrenci Vizesi:

Rusya’nın köklü eğitim kurumlarında öğrenim görmek isteyen Türk öğrencilerin öğrenci vizesine başvurması gerekiyor.

Bu vizeyi almak için gereken en önemli husus Federal Göç Şubesi’nden alınması gereken öğrenci davetiyesi. Buna bir alternatif de Dışişleri Bakanlığı’ndan alınacak vize ile ilgil karar. Bu davetiyeyi almak için eğitim göreceğiniz okullar size yardımcı olacaktır.

Öğrenci vizeleri 90 günlük verilir. Eğitim sürenizin uzaması durumunda Rusya’da başvuru yapıp, vizenizi uzatabilirsiniz. Fakat uzatılan vizenin süresi bir yılı geçmemektedir.

Öğrenci vizesi için turistik vize için belirtilen temel dökümanlar ve seyahat sağlık raporu ve HIV testi istenmekte.

Vize Fiyatları:

Turistik Vize ücretleri:

Tek Girişli turist vizesi fiyatları vizenin çıkış sürecine göre 70 veya 140 dolar arasında değişmekte. 10 iş günü içinde çıkaracak vizenin. Fiyatı 70 dolar olurken, 3 iş günü süresi olan vizenin ücreti 140 dolar olmakta. Bu fiyatlara ayrıca 35 dolar servis ücretini de eklemek gerekir.

Çok girişli turistik vizeler:

Çok girişli vizelerin ücretleri 112 ve 224 dolar olmakta. Ekspres vize işlemleri haliyle daha yüksek. Üç iş günü içinde çıkacak çok girişli vize 224 dolar + 35 dolar servis ücreti olmakta. On iş günü içinde çıkacak vizenin ücreti içinse 112 dolar+ 35 dolar ödeme yapmak gerekiyor.

Ticari Vizeler:

Tek Girişli Ticari Vizeler:

10 iş günü işlem süresi ile alınan ticari vizeler 70 dolar + 35 dolar tutmakta.

3 iş günü işlem süresi ile alınan ticari vizeler 140 dolar + 35 dolar tutmakta.

Çift Girişli Vizeler:

10 iş günü işlem süresi ile alınan ticari vizeler 210 dolar + 35 dolar tutmakta.

3 iş günü işlem süresi ile alınan ticari vizeler 224 dolar + 35 dolar tutmakta.

Çok girişli vizeler:

10 iş günü işlem süresi ile alınan ticari vizeler 210 dolar + 35 dolar tutmakta.

3 iş günü işlem süresi ile alınan ticari vizeler 420 dolar + 35 dolar tutmakta.

Dikkat edilmesi gereken hususlar:

Rusya’da 7 iş gününden fazla kalacaksanız e-posta ile ilgili makamlara vize kaydı yaptırmanız gerekir. Genelde bu süreci sizin için kaldığınız otel veya ev sahibiniz yapmakta. Yabancı ülke vatandaşlarının kendi başlarına kayıt yaptırma şansı yok. Gittiğiniz her şehirde yedi iş gününden fazla kalacaksanız kayıt yaptırmanız gerekmekte. Eğer Rusya’da toplamda 7 günden fazla kalacaksanız ama her şehirde 7 günden az konaklayacaksanız, sadece gittiğiniz ilk şehirde vize kaydı yaptırmanız yeterli olacaktır. Kayıtlarınızı Göçmen İşleri Genel Merkezinde GUVM yapılması gerekmekte.

Postanelerde de 216 ruble karşılığında yaptırılabilir.

Büyük oteller bu hizmeti ücretsiz yapıyor. Fakat küçük oteller, hostesler veya ev sahipleri belli bir ücret talep edebilmekte. Genelde bu ücret 200-1000 ruble arasında değişiyor. Rezervasyonunuzu yaparken bu konuda kesin bilgi almak önemli.

Rus makamları, seyahat planlarınızı göz önünde bulundurarak size vize vermekte. Rusya’da bulunduğunuz süre içinde programınızda değişiklik olursa bunu bildirip tekrar kayıt yaptırmanız gerekiyor.

Rus diplomatik makamları vize işlemlerini VHS acentası aracılığıyla yürütüyor. İnternet üzerinden bu acentadan randevu almanız gerekiyor. Randevu almadan önce yaşadığınız şehirde VHS şirketinin ofisleri var mı bakmakta fayda var. Bir de hangi Rus diplomatik misyonuna başvuracağınıza da bakmanız gerek. Yaşadığınız şehirde bir Rus elçilik veya konsolosluğu yoksa, mevcut Konsolosluklardan biri sizin yaşadığınız şehri de temsil ediyordur. Başvuru formunu doldururken bu bileğilere de dikkat etmek gerekmekte. Başvuru formunda belgeleri teslim edeceğiniz acenteyi de seçiyorsunuz. Buna göre size belli bir gün ve tarih veriyorlar. Siz de o gün belgelerinizi  teslim ediyorsunuz. Hazırladığınız belgeleri önceden randevu aldığınız VHS ofislerine teslim ediyorsunuz. Bundan sonra yapmanız gereken tek şey başvurunuzun sonuçlanmasını beklemek.

Şimdiden iyi yolculuklar!